Keuze uit vijf verschillende routes

***Inschrijving via de website is gesloten. Alleen nog dagkaarten op 19 oktober zelf beschikbaar voor enkele routes***

De wandeltocht start 's middags en eindigt in de avond. Je ervaart de Utrechtse forten en haar prachtige omgeving van licht naar donker. 

De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht dankt zijn naam aan de prachtige wandelroute die door een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt. Deze 19e eeuwse verdedigingslinie moest de grote steden in het westen van ons lang beschermen tegen aanvallers in het oosten. Bij oorlogsdreiging werd het gebied van Muiden tot aan de Biesbosch onder water gezet. Zwakke plekken in de linie werden versterkt met forten. 

5 routes

Je kunt kiezen uit vijf routes.

 • 37,5 Stellingroute

De volledige ronde, de Stellingroute, is een tocht van 37,5 km en start vanaf het Jaarbeursplein. Langs de Vecht loop je de stad uit richting Fort aan de Klop. Van daar loop je langs de Klopvaart richting Fort de Gagel, de weilanden van Ruigenhoek, Blauwkapel, Fort Voordorp en Fort de Bilt. Dan vervolg je je weg naar Fort Hoofddijk in de Botanische Tuinen en door naar Fort bij Rijnauwen. Via het Zuiden van de stad ga je naar Fort Vechten, Fort bij 't Hemeltje en de vier Lunetten en Fort Vossegat. Vervolgens wandel je door het Wilheminapark terug de stad in en naar de finish bij Utrecht Centraal Station.

Er zijn ook vier kortere routes te bewandelen waarbij je een deel van de Stellingroute loopt: 

 • 25 km Zuidelijke route

Eind van de middag start de Zuidelijke route. Bij Fort de Bilt haak je aan op de Stellingroute. Dan vervolg je je weg naar Fort Hoofddijk in de Botanische Tuinen en door naar Fort bij Rijnauwen. Via het Zuiden van de stad ga je naar Fort Vechten en de vier Lunetten en Fort Vossegat. Vervolgens wandel je door het Wilheminapark terug de stad in en naar de finish bij Utrecht Centraal Station.

 • 20 km Noordelijke route

De Noordelijke route loopt mee met de start van de 37,5 km en buigt halverwege bij Fort de Bilt weer af naar het Centrum. N.B. Deze route loop je geheel in het daglicht. 

 • 17,5 km Bunkerroute

Vanaf de Botanische Tuinen start je begin van de avond.  Je loopt een mooie ronde langs Fort bij Rijnauwen, Fort bij Vechten, de Lunetten en Fort Vossegat om weer te finishen bij Fort Hoofddijk in de Botanische Tuinen.

 • 12,5 DiaBeatit-route

Of je nu veel of weinig wandelervaring hebt; iedereen kan kiezen uit een bijzondere route met veel gezelligheid zoals live muziek en straattheater. 

Prijzen

N.B.: Ben je lid van de KWBN? Dan krijg je € 2,50 korting. Vul dan op het inschrijfformulier als kortingscode in: KWBN123 (vervang '123' door de laatste 3 cijfers van je lKWBN-idmaatschapsnummer)

Route  Prijzen Daginschrijving
37,5 km Stellingroute €22,50 €26,00
25 km Zuidelijke route €20,00 €23,50
20 km Noordelijke route €20,00 €23,50
17,5 km Bunkerroute €17,50 €21,00
12,5 km DiaBeatit route € 15,00 €18,50
Kinderen tot 12 jaar € 2,50 €5,00
Jongeren tot 18 jaar € 5,00 €8,50

 

 • Bij inschrijving ontvang je het volgende:

  -stempelkaart
  -informatie over de route
  -verzorging bij de forten
  -medische voorzieningen
  -herinnering bij de finish