Bij Fort Hoofddijk is de start Finish  van de twee korte routes. Ook zal het Diabetes Fonds hier aanwezig zijn om meer uitleg te geven over onderzoek naar Diabetes en alle deelnemers te bedanken die het fonds sponsoren met deze wandeltocht. 

Fort Hoofddijk is van 1877 tot 1879 gebouwd. Op en rondom Fort Hoofddijk liggen de Botanische Tuinen. Het fort is als afsluiting van het acces van de Hoofddijk gebouwd en bestaat uit een bomvrije kazerne en drie remises. Doordat het geschut en de explosieven steeds zwaarder werden, was de oorspronkelijke fortenkring die in de jaren ’20 van de negentiende eeuw gebouwd was, niet sterk genoeg meer.

In de jaren ’70 werd dus een nieuwe kring van forten rond de stad aangelegd, waaronder Fort Hoofddijk.

In de Botanische Tuinen, die onderdeel zijn van de Universiteit Utrecht, leeft een grote collectie planten uit de hele wereld. De bomvrije bergplaatsen voor het geschut zorgen voor een hoogteverschil waardoor de grootste rotstuin van Nederland op deze plaats kon worden aangelegd. Het terrein van de Botanische Tuinen is zo bijzonder dat het jaarlijks vele festivals aantrekt waaronder Festival de Beschaving.

Fort Hoofddijk