De 4  Lunetten worden allemaal uitgelicht tijdens de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht. Op Lunet IV wordt een pleisterplaats ingericht bij de SMAAK van Lunet waar ZOMOzorg een dagbestedingsplek runt in het lunchrestaurant en de landgoedwinkel. Er wordt tijdens de Waterlinie Wandeltocht koffie en thee geschonken.

Fort Lunet IV is gebouwd tussen 1824 en 1826. Eind 1939 besloot het Ministerie van Defensie de eerste verdedigingslijn te verschuiven naar de Grebbelinie en werd het werk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie stopgezet. Op dit fort zijn daarom alleen twee betonnen funderingsplaten aanwezig.
 
Van alle forten heeft Fort Lunet IV wel een hele bijzondere functie, het is namelijk een zorgfort. In samenwerking met ZOMO Dagbesteding krijgen mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om te werken in het lunchrestaurant en de landgoedwinkel op het fort. Om de omgeving er zo goed mogelijk uit te laten zien, zijn de cliënten van ZOMO Dagbesteding maanden hard aan het werk geweest aan de groenvoorziening van het fort. Het fort is 28 oktober 2015 geopend voor horeca en vergaderingen.

Fort Lunet IV