Op gewone dagen is Fort Vossegat verboden terrein voor burgers, maar voor de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht opent Fort Vossegat de poorten. Een militair blaaskapel treed op en het Fort is bijzonder uitgelicht. Een unieke kans om dit fort te ervaren dus!

Ooit een groot fort met drie bastions, aarden wallen en een fortgracht. Maar daar is niet veel over. Het bomvrije wachthuis staat nog wel overeind en is fraai gerestaureerd.

De voormalige Kromhoutkazerne, gebouwd tussen 1910 en 1922 neemt slechts een deel van het voormalige fortterrein in beslag. Sinds 1998 huist hier de campus van de Universiteit Utrecht. Aan de oostkant van het terrein is een omvangrijke nieuwe kazerne gebouwd (19 hectare), die onder meer in gebruik is als hoofdkwartier van het Ministerie van Defensie (Kazernecommando Kromhoutkazerne).

Fort Vossegat moest de Kromme Rijn en zijn oevers, de weg Utrecht-Bunnik en een belangrijke sluis verdedigen. Het had ook de functie van ‘wachtfort’ en opslag van materieel voor de gedekte gemeenschapswegen. Anders dan die naam doet vermoeden waren dit militaire wegen waarlangs transport van troepen en materieel plaatsvond.

Fort Vossegat